top of page

Portretfotografie

Ik heb een aantal portretfoto's gemaakt in de studio, maar ook buiten de studio. Deze staan hieronder met een korte beschrijving over de totstandkoming en de bewerking ervan. Het leuke aan het maken van de portretten vond ik dat de beste vaak als eerst of op de meest spontane momenten ontstond. 

Portretfoto 1:

Hieronder is een portret te zien die ik van mijn neefje Jelmer (12) heb gemaakt. Links is te zien hoe deze eruit zag voor de bewerking en rechts het uiteindelijke resultaat. De foto is gemaakt in een restaurant, waar aan de linkerkant een heel groot raam zat met veel daglicht. De instellingen die ik voor deze foto heb gebruikt zijn: een sluitertijd van 1/125, diafragma van F5.6 en en een ISO van 800. Bij de bewerking heb ik de achtergrond iets donkerder gemaakt, zodat het gezicht nog iets meer naar voren komt op de foto.

Portretfoto 2:

De tweede portretfoto heb ik tijdens een van de fotografie lessen in de studio gemaakt, waar dit idee ontstond. Dit is een spontane foto van Felicia. Het leuke aan deze foto vonden wij dat ze er heel enthousiast, met de camera, opstaat. We hebben hier verschillende van geprobeerd te maken, maar uiteindelijk vonden we de allereerste het mooist, doordat deze het spontaanste was. 

Zoals hiernaast te zien is heb ik de foto ook in zwart-wit gemaakt, maar uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om hem rechts ook in kleur te behouden.

De instellingen die ik heb gebruikt voor deze foto zijn: een sluitertijd van 1/100, diafragma van F6.3 en een ISO van 800.

Portretfoto 3:
Schermafbeelding 2022-10-23 om 11.55.37.png

Ook dit is een foto van Felicia. We zijn samen op een donderdag het bos in gegaan om hier een aantal leuke foto's te maken. We hebben eerst verschillende close-ups geprobeerd, maar al snel ontdekten we dat het veel leuker zou zijn als ze helemaal op de foto zou staan. Ze heeft wel vaker model gestaan en dat maakte het extra leuk om samen te kijken naar wat er nog meer mogelijk was. 

Met de originele foto was ik nog niet helemaal tevreden, door het vele licht, maar gelukkig heb ik hier in de bewerking nog aan kunnen werken. 

De instellingen die ik heb gebruikt voor het maken van deze foto zijn: een sluitertijd van 1/100, een diafragma van F5.6 en een ISO van 800.

Portretfoto 4:

De laatste portretfoto die ik heb gemaakt is van Inger, we zijn al zolang als we ons kunnen herinneren vriendinnen en tijdens een van de fotografie lessen is ze met mij meegegaan om in de studio aan de slag te gaan met leuke portretfoto's. 

De originele foto was erg donker. Ik ben in de bewerking met deze foto bezig gegaan en heb hierbij een extra kleur toegevoegd aan de foto. Hiervoor heb ik twee maskers aan gemaakt, een van het portret en een van de achtergrond, met daarbinnen een lineair verloop. Daarnaast is de foto lichter gemaakt. 

De instellingen voor de foto zijn: een sluitertijd van 1/125, een diafragma van F5.6 en een ISO van 800.

Schermafbeelding 2022-10-23 om 12.03.54.png
Schermafbeelding 2022-10-23 om 12.04.06.png
bottom of page