top of page

Film en geluid

Waar we de vorige periode les hebben gehad hebben in fotografie, gaan we deze periode bezig met het maken van bewegende beelden, namelijk video's. Hieronder zijn de resultaten en voortgang van dit vak te zien

Shots oefenen

08-11-2022

In de eerste les film en geluid zijn we aan de slag gegaan met het oefenen van verschillende shots. De opdracht was om met 10 shots een verhaal te laten zien. Hiernaast is het resultaat te zien, maar helaas waren niet alle beelden scherp. 

Voorstel video 

Huiswerkopdracht (12-11-2022)

Om thuis ook aan de slag te gaan met het maken van beelden, was het de bedoeling dat we thuis een video zouden maken over onszelf of onze woonplaats. Ik heb ervoor gekozen om een aantal belangrijke/mooie plekken in Grou te filmen.

WhatsApp Image 2022-11-18 at 13.28.05.jpeg

Werken met een storyboard 

15-11-2022

Om een beeld te krijgen van wat je wilt filmen kun je voorafgaand een storyboard maken. Hierin laat je met tekeningen zien wat je gaat filmen en zal het je helpen om tijdens het filmen geen beelden over te slaan. Tijdens deze les hebben we eerst zo'n storyboard gemaakt, waarna we op pad zijn gegaan om de bijpassende shots te maken.

Interview opdracht 

21-11-2022

Tijdens deze les zijn we aan de slag geweest met het opnemen van een interview. Het doel hierbij was om te oefenen met het opnemen van goed geluid. Het interview is hiernaast terug te zien. 

Productvideo

Animatie-opdracht

Hier links is het logo te zien dat Felicia en ik gebruikt hebben voor de productvideo. 

Scherm­afbeelding 2023-01-09 om 13.55.31.png

Als eerste is het logo ingevoegd in Photoshop, op deze manier was het mogelijk om de letters uit het logo te halen, zodat we ze met het juiste lettertype zouden overnemen. 

Met behulp van de Lasso tool zijn de letters 'Koop' uit het logo gehaald. Dit hebben we ook met de letters 'Mans' gedaan, zodat deze afzonderlijk van elkaar in beeld kunnen komen. Het kroontje dat bovenin te zien is hebben we met behulp van de Pen Tool in After Effects gemaakt en met behulp van de 'Eyedropper' de juiste kleur gegeven. De letters onderin het logo waren helaas te klein om op een mooie manier over te nemen in Photoshop, daarom hebben we een lettertype gezocht dat zo goed mogelijk overeen kwam met het originele lettertype. De achtergrond van het logo hebben we op dezelfde manier gemaakt als het kroontje.

Hierboven zijn de verschillende lagen te zien waaruit onze animatie bestaat. De opbouw van onze animatie bestaat uiteindelijk uit vijf verschillende lagen. Laag 1: de achtergrond van het logo deze blijft de hele animatie gelijk. Laag 2: het kroontje bovenin, deze begint groot in het midden van het logo en verplaatst naar de originele plek op het logo. Laag 3 en 4: dit zijn de letters 'Koop' en 'Mans' die links en rechts het beeld inkomen.  Laag 5: dit is de laatste laag waarbij de tekst 'Sinds - 1846' in beeld komt. 

Scherm­afbeelding 2023-01-09 om 13.53.48.png

Dit is hoe het er uiteindelijk uitziet in After Effects, waarna we het konden openen in Premiere Pro, om zo terug te laten komen in onze video. Hierboven is het resultaat van de animatie zelf te zien.

Behind the scenes foto's

Hierboven zijn meerdere behind the scenes foto's van onze productvideo te zien. Deze zijn niet alleen van tijdens het filmen, maar ook van de bewerking achteraf.

Script productvideo 

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 12.02.50.png

Dit is het script als PDF-bestand

Shotlist productvideo

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 12.06.29.png

Dit is de shotlist als PDF-bestand

Animaties productvideo

In de productvideo hebben we meerdere animaties gebruikt. De eerste en meest uitgebreide is hierboven beschreven, waarin te zien is dat we het Koopmans logo in meerdere lagen te voorschijn laten komen. Dit is dan ook terug te zien aan het begin van onze video. Daarnaast hebben we nog een aantal andere animaties gemaakt, aangezien dit de video duidelijker maakt.Hieronder zijn screenshots van alle animaties terug te zien met een korte uitleg. 

Scherm­afbeelding 2023-01-09 om 13.57.44.png

Nadat de animatie van het Koopmans logo in beeld is geweest hebben we met een nieuwe korte animatie ervoor gezorgd dat deze verplaatst naar rechtsboven in beeld, waar hij dan ook de rest van de video blijft staan. 

Daarna komt de tekst in beeld waarop te zien is om welk product het gaat en door wie het gemaakt is. Onze namen komen vanaf de zijkant het beeld in naar het midden, dit hebben we gedaan door keyframes voor position te gebruiken. De tekst van 'homemade applepie' is gemaakt aan de hand van een tutorial die te vinden is via de YouTube link hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=C0m6nmafuO4&t=188s

Scherm­afbeelding 2023-01-09 om 13.58.24.png
Scherm­afbeelding 2023-01-09 om 14.03.31.png

Daarna komen de ingrediënten van de appeltaart, deze komen net als onze namen afzonderlijk van elkaar in beeld. Daarom is hiernaast ook te zien dat het allemaal afzonderlijke lagen zijn die los van elkaar het beeld in komen. Door eerst een Keyframe te plaatsen net buiten het beeld en een seconde later een waar de tekst in beeld staat, komt de tekst langzaam het beeld in. 

Een stuk verderop in de video komt een timer in beeld, op het moment dat de appeltaart in de oven zit. Op de eerste afbeelding hierboven is te omtrek van de timer te zien, deze cirkel is in AfterEffects getekend. Op de tweede afbeelding is de eerste laag daarna te zien. De timer bestaat uit allemaal kleine driehoekjes die één voor één te voorschijn komen en een cirkel vormen. 

Als laatste beeld is het pak van de appeltaart mix te zien. De eerste KeyFrames zijn voor Rotation en Position. De afbeelding begint op de kop net buiten beeld, waarna hij verplaatst naar het midden. Daarna hebben we en KeyFrame voor Scale toegevoegd, zodat de afbeelding een keer inzoomt en weer terug naar het originele formaat gaat. Dit zorgt ervoor dat het nog een keer extra opvalt. 

Het resultaat

Hiernaast is de timeline van onze productvideo te zien. De roze blokjes zijn de animaties die we gemaakt hebben, de blauwe zijn alle gefilmde beelden en het groene is het geluid wat toegevoegd is. Onder de gehele video is background music toegevoegd en aan het begin en einde van de video staat een kort stukje geluid uit een originele Koopmans reclame. 

Dit is het resultaat van onze productvideo. Hij is ook via de YouTube link hieronder te bekijken. 

https://youtu.be/PW0YDKQsIjw

Interview video

Voor ons interview mochten Felicia en ik Rainaldo Oord interviewen, hij is YouTuber en maakt video's tijdens de wedstrijden van Sc Heerenveen. Voor aanvang van de bekerwedstrijd Sc Heerenveen - Fc Volendam hebben we met hem voor het stadion afgesproken om de video hier op te nemen. Van te voren hebben we onze ideeën over de manier van filmen, de vragen en de animaties uitgewerkt. Deze zijn hieronder in ons script en shotlist terug te lezen. 

Script interviewvideo  

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 13.20.34.png

Dit is het script als PDF-bestand

Shotlist productvideo

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 13.24.13.png

Dit is de shotlist als PDF-bestand

Animaties interview

In onze interview video zitten twee animaties. De eerste zit aan het begin van de video, waardoor duidelijk wordt wie er geïnterviewd wordt en wie de video gemaakt hebben. De animatie aan het einde van de video laat zien wat de uitslag van de wedstrijd is. Daarnaast komen er nog een paar korte beelden terug die tijdens het interview het verhaal versterken. 

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 13.36.08.png
Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 13.36.19.png

De eerste animatie die we gemaakt hebben is de tekst aan het begin van de video. Op de foto hier links is te zien dat het logo van ScHeerenveenSupport in beeld komt. Deze komt gezamenlijk met een witte balk op de achtergrond in beeld, waardoor het logo beter zichtbaar is. Daarnaast verplaatst het logo een stukje naar links. Deze bewegingen zijn net als bij de productvideo allemaal met KeyFrames toegevoegd in het programma AfterEffects. Daarna komt van onder het beeld de tekst met onze namen tevoorschijn. 

Aan het einde van de video wilden we de uitslag van de wedstrijd terug laten komen. Hiervoor hebben we de logo's in Photoshop gezet daarachter hebben we een rechthoek geplaatst van het logo naar de zijkant. Deze heeft een overgang van de kleur van de club naar wit. Dit bij beide foto's links in de bewerking bij het kopje vormgeving ->vulling te zien. 

Het resultaat van Photoshop hebben we in twee losse bestanden in AfterEffects gezet, zodat de logo's elk vanaf een kant het beeld in kunnen komen. Daarna komt vanaf onder het beeld de stand naar voren, wat we met KeyFrames voor Position en Rotation gedaan hebben. Dit resultaat konden we weer gebruiken over de video in Premiere Pro.

Het resultaat

Scherm­afbeelding 2023-01-15 om 13.50.48.png

Hiernaast is de timeline van de interview video te zien. De kleuren van de balkjes en manier van bewerken komt voor het grootste gedeelte overeen met die van de productvideo. Hier is alleen een kort paars balkje te zien, wat een korte schermopname is van een video van ScHeerenveenSupport. Daarnaast hebben we in deze video een aantal overgangen gebruikt, om geluid en beeld mooier in elkaar over te laten lopen. 

Het uiteindelijke resultaat van onze video is hier rechts te zien. Ook voor deze video hebben we een hieronder een YouTube link.

https://youtu.be/3B2hLZzl_b8

Voor de kortere video hebben wij gekozen voor een klein stukje behind the scenes van het interview met aanvullende beelden van zowel voor als na de wedstrijd. Ook is te zien dat Andries Noppert een korte speech geeft aan alle supporters in het stadion. Heerenveen eindigt de wedstrijd met een overwinning van 2-0 en heeft daarmee de bekerwedstrijd gewonnen. Zoals je hebt kunnen horen voorspelde Rainaldo Oord dit ook. De beelden zijn gemaakt met telefoon, aangezien we met de videocamera niet binnen mochten filmen. 

Taakverdeling per opdracht 

MicrosoftTeams-image (3).png

Hiernaast is te zien met wie we welke opdracht gedaan hebben en wat de taakverdeling bij elke opdracht was. 

Reflectie

Tijdens de gehele periode hebben we kennis gemaakt met het maken en bewerken van video's. Dit ging niet altijd heel goed, maar dat weerhield ons niet om door te gaan. De eerste opdracht was het maken van een video over jezelf of je woonplaats. Hierbij heb ik in Grou gefilmd, omdat ik hier al mijn hele leven woon. Het was vaak nog wel heel erg oefenen met het maken van scherpe beelden, maar later in de periode ging dit al veel beter. De thuisopdrachten heb ik allemaal met onze eigen camera gefilmd, dit is een Canon 1200D. Zodra we op school gingen filmen hebben we een camera van school gebruikt. Ook de eindopdrachten hebben we met eigen camera gefilmd. De verschillende animaties die we hebben gemaakt hebben we in AfterEffects gemaakt en het bewerken van de video's hebben we in PremierePro gedaan. We zijn het er samen overeens dat het resultaat dat we mogen aanleveren een mooie prestatie is. We waren wel een beetje bang voor het resultaat van de verschillende geluidsfragmenten, maar hebben dit op een zo goed mogelijke manier geprobeerd op te lossen. We hebben een externe microfoon gebruikt voor het opnemen van het geluid en waar het geluid wat minder was hebben we ondertiteling toegevoegd. Voordat we de video's gingen opnemen hadden we een goeie taakverdeling die we eerst met elkaar besproken hebben. Felicia schreef een script en ik maakte een shotlist, daarna besproken we deze met elkaar en zodra we het hier over eens waren werkten we ons plan verder uit en maakten we afspraken voor het filmen. 

bottom of page